Untitled Document

Prima atestare documentară a localităţii datează din octombrie 1583 într-un hrisov emis de Petru Voievod în care se pomeneşte de "Dighiciu". Cu toate acestea, descoperirile arheologice din zonă au relevat mărturii ale unor aşezări omeneşti încă din epoca fierului. De-a lungul timpului vatra satului a fost mutată de mai multe ori din cauza nisipurilor mişcătoare stârnite de vânturi în perioadele de secetă. Localitatea de azi datează din 1864 când ghidicenii au fost împroprietăriţi cu locuri de casă. Regimul comunist a desfiinţat însă comuna, transformând-o în sat. Ghidiciul şi-a recăpătat însă statutul administrativ prin referendumul din 2004.


În zona comunei Ghidici, lunca Dunării excelează prin frumuseţea şi sălbăticia peisajelor şi ar putea rivaliza oricând cu ostrovurile Deltei. Salba de bălţi cu nume desprinse parcă din romanele fantastice (Ţarova, Ruptura, Coica, Balta Satului) comunică prin canale cu bătrînul fluviu. Malurile sunt flancate de perdele de copaci sau stufăriş, ce se reflectă în luciul apei întro bogăţie de nuanţe. Ici colo, cîte un copac singuratic cu rădăcinile scufundate, îşi ridică crengile uscate din apă, ca un ultim gest de supravieţuire. Locurile sunt aproape neexplorate de turişti, dar odată ajuns în acest univers în care apa, cerul şi copacii convieţuiesc în armonie, orice călător se va întoarce negreşit.


O partidă de pescuit în bălţile de la Ţarova sau Ruptura este o încântare pentru ochi, o bucurie pentru suflet şi o delectare pentru papilele gustative. Bărcile brăzdează uşor luciul apei începând încă de dimineaţă, când ceaţa se ridică de pe baltă şi până seara târziu.


Pescarii aruncă năvoadele cu speranţa că vor avea o zi norocoasă. Efortul lor este răsplătit de preparatele pescăreşti. Borşul la ceaun sau peştele, sărat din belşug, şi prăjit pe jăratic pregătite pe malul bălţii rivalizează cu cele mai rafinate delicatese, servite în restaurantele de lux.


Frumuseţea locurilor din preajma comunei Ghidici se pliază perfect pe dorinţa localnicilor de a transforma comuna lor într-un reper ecoturistic pe harta judeţului. În viitorul apropiat, în zona Balta Satului, se va construi o pensiune agroturistică de trei margarete, cu specific pescăresc. Balta Satului va fi decolmatată, îndiguită şi populată cu mai multe specii de peşte. În plus, reprezentanţii primăriei se gândesc la amenajarea în apropiere şi a unui centru de echitaţie. Pe lângă mâncărurile specifice pescăreşti ce se vor servi la pensiune, stânele aflate în zonă vor furniza produse tradiţionale astfel încât oaspeţii se vor putea delecta oricând cu lapte şi caş proaspăt sau miel la proţap


Verdele frunzelor şi al ierbii, albastrul cerului, curcubeul florilor şi nuanţele de ocru ale pământului, toate au fost puse cu măiestrie şi ţesute în covoare şi scoarţe, de către femeile din comună. Comuna Ghidici se mândreşte cu o zestre frumoasă de astfel de ţesături pe care o etalează în zilele de sărbătoare, semn că oamenii de aici sunt iubitori şi păstrători de frumos.